Ontstaansgeschiedenis

Beweegreden en doelstelling

Het vertrouwen in de openbare besluitvorming is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. De permanente burgerdialoog in Oost-België wil daar iets aan veranderen: aan de ene kant wordt de participatie van de burger aan bij beleidsvorming in de Duitstalig Gemeenschap uitgebreid en permanent gevestigd. Door de grotere betrokkenheid van burgers bevordert aan de andere kant ook hun begrip van politieke besluitvormingsprocessen.

Het project hoopt om op deze manier het vertrouwen van de burgers in de openbare besluitvorming te verhogen en hiermee ook de democratische instellingen te versterken.

 

Ontstaansgeschiedenis

De eerste stap in deze richting werd gezet door het Duitstalige parlement in het najaar van 2017, toen het - als een soort proefproject - een burgerdialoog organiseerde over het onderwerp “kinderopvang”. Aangemoedigd door de positieve echo's van de deelnemers ontstond het idee om van dit uniek initiatief iets blijvends te maken. In de lente 2018 werd contact opgenomen met de groep “G1000”, ervaren in het organiseren van burger participatieprocessen, om te bespreken hoe dit idee zou kunnen worden geïmplementeerd. In de zomer 2018 kwamen bekende Belgische en internationale experts op uitnodiging van de “G1000” en de “Stichting voor Toekomstige Generaties” bijeen om na overleg met vertegenwoordigers van de parlementaire fracties een model van permanente burgerparticipatie uit te werken - het zogenaamde “Ostbelgien-model”.

Op basis van dit model heeft het Parlement een voorstel voor een decreet opgesteld en in februari 2019 het “Decreet tot invoering van een permanente burgerdialoog in de Duitstalige Gemeenschap” aangenomen. Burgerparticipatie in Oost-België heeft dus een eigen rechtsgrondslag.

In september 2019 begon het parlement met de uitvoering van het decreet: de eerste burgerraad werd opgericht en begon met zijn werkzaamheden.