Wat is de burgerraad?

Wat is de burgerraad?

De burgerraad is een van de drie pijlers van de permanente burgerdialoog.

De andere twee zijn het burgerpanel en het permanent secretariaat.

 

Wie vormt de burgerraad?

De burgerraad bestaat uit 24 personen die eerder aan een burgervergadering hebben deelgenomen.

 

Wat doet de burgerraad?

De burgerraad is een permanent orgaan van de burgerdialoog. Het organiseert en controleert het hele burgerparticipatie proces:

Hij beslist over de onderwerpen die in de burgerpanels worden besproken. Daarbij kan hij verwijzen naar suggesties voor onderwerpen. De volgende personen kunnen onderwerpen voorstellen: leden van de burgerraad, politieke vertegenwoordigers en burgers uit de bevolking in het algemeen. De burgerraad beslist volledig autonoom welk onderwerp in een burgervergadering wordt besproken.

Hij beslist ook over de organisatie en praktische aspecten van de burgerpanels (aantal vergaderingen, tijdschema, duur, locatie, selectie van deskundigen, informatie, ...).

Hij is verantwoordelijk voor de follow-up: hij evalueert het verloop van de burgerpanels, trekt conclusies voor toekomstige burgervergaderingen en volgt de uitvoering van de aanbevelingen van elk burgerpanel door de politici.

Bij alle besluiten wordt de burgerraad ondersteund door het permanent secretariaat dat bestaat uit een medewerker van de parlementaire administratie.

(Contact: buergerdialog@pdg.be).

 

Wat doet de burgerraad niet?

De leden van de burgerraad bespreken het door hun gekozen vraagstuk niet zelf en doen ook geen aanbevelingen aan de politici. Dat wordt gedaan door het burgerpanel.

 

Hoe vaak komt de burgerraad bijeen?

De burgerraad beslist zelf over de frequentie van zijn vergaderingen. Tot nu toe vonden de bijeenkomsten ongeveer één keer per maand plaats.

De leden van de burgerraad krijgen voldoende tijd om hun taken te leren kennen en mogelijke onderwerpen en concrete vragen te bespreken.

De vergaderingen worden bij voorkeur na het werk of in het weekend gehouden, maar de burgerraad kan zelf het tijdstip ervan bepalen.

Gemiddeld duurt een vergadering ongeveer 2 uur.

 

Waar vinden de vergaderingen plaats?

De vergaderingen vinden gewoonlijk plaats in Eupen, in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. Ze kunnen echter ook plaatsvinden in het zuiden van Oost-België.

(Alle leden ontvangen een reiskostenvergoeding, zie hieronder).

 

Hoe lang blijft een persoon lid van de burgerraad?

De burgerraad roept de burgerpanels in het leven. De burgerraad volgt dan alle werkzaamheden van dat burgerpanel. Daarom blijven de leden van de burgerraad in functie zolang een bepaald burgerpanel werkzaam is. Het lidmaatschap van de burgerraad eindigt uiterlijk na 18 maanden.

 

Kan een persoon vóór het einde van zijn mandaat de deelneming aan de burgerraad stopzetten?

Ja, de deelneming aan de burgerraad is vrijwillig. Leden van de burgerraad kunnen dus ook vóór het einde van hun mandaat vertrekken en worden dan vervangen door andere burgers.

 

Krijg ik een vergoeding voor mijn deelneming?

Ja, de deelnemers ontvangen een presentiegeld van ongeveer 50 euro per bijeenkomst en een reiskostenvergoeding voor de afgelegde kilometers of voor reizen met het openbaar vervoer.