Wat is een burgerpanel?

Wat is een burgerpanel?

Het burgerpanel is een van de drie pijlers van de permanente burgerdialoog in Oost-België. De andere twee zijn de burgerraad en het permanent secretariaat.

 

Hoe wordt een burgerpanel gevormd?

Het burgerpanel bestaat uit ongeveer 30 burgers.

De burgers worden door het lot gekozen.

 

Wie mag deelnemen?

  • Burgers die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of hetvreemdelingenregister van één van de negen gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap;
  • die hun 16e verjaardag hebben bereikt, d.w.z. ten minste 16 jaar oud zijn.

 

Wie mag niet deelnemen?

  • Personen die hun stemrecht hebben verloren door een veroordeling;
  • Personen met een openbaar ambt (bijv. parlementsleden, regeringsleden, provinciale of gemeenteraadsleden, rechters of officieren van justitie, hoge ambtenaren).

 

Wat doet een burgerpanel?

Elk burgerpanel krijgt een mandaat van de burgerraad om een bepaald onderwerp te behandelen. De leden van een burgerpanel kunnen zich eerst vertrouwd maken met het onderwerp in kwestie en luisteren naar deskundigen. Daarna bespreken ze hun aanbevelingen aan de politici.

Als resultaat van de werkzaamheden formuleert een burgerpanel aanbevelingen aan het Parlement en de regering van de Duitstalige Gemeenschap.

Een burgerpanel wordt steeds ondersteund door het permanent secretariaat. Deze laatste bestaat uit een medewerker van de parlementaire administratie.

(contact: buergerdialog@pdg.be).

 

Wat doet het burgerpanel niet?

Het burgerpanel kiest het te bespreken onderwerp niet. Dat wordt gedaan door de burgerraad. Het onderwerp is dus op voorhand bepaald.

 

Wanneer en hoe vaak komt een burgerpanel bijeen?

Elk burgerpanelkomt bijeen totdat de aanbevelingen zijn uitgewerkt en door iedereen zijn goedgekeurd. Besluiten over de organisatie van een bepaald burgerpanelworden genomen door de burgerraad. Hij beslist over het tijdstip, de plaats, het programma en het budget van de burgerpanels. Hij beslist ook over de deskundigen die door de vergadering zullen worden gehoord. Ook de deelnemers aan het burgerpanelkrijgen de kans om hun mening over deze kwesties te delen.

De leden van de burgerpanelskrijgen telkens voldoende tijd om hun aanbevelingen voor te bereiden. De vergaderingen worden bij voorkeur na de werkuren of in het weekend georganiseerd.

 

Hoe beslist een burgerpanel?

De besluiten van de burgerpanelsmoeten zo mogelijk bij consensus worden genomen, hetgeen betekent dat alle deelnemers dezelfde mening zijn toegedaan. Lukt dit niet, zo wordt een stemming georganiseerd waarbij een 4/5 meerderheid volstaat.

 

Wat gebeurt met de aanbevelingen van een burgerpanel?

Er zijn verschillende stappen:

o De aanbevelingen worden toegezonden aan het voorzitterschap van het Parlement. Het voorzitterschap beslist vervolgens welke parlementaire commissie de kwestie zal behandelen.

o Een delegatie van het burgerpanel (d.w.z. niet alle, maar enkele vertegenwoordigers) presenteren de aanbevelingen in een openbare vergadering van de commissie.

o Na afloop bespreken alle deelnemers van het burgerpanel de aanbevelingen opnieuw met de afgevaardigden van de commissie en de verantwoordelijke minister.

o Daarna neemt de commissie samen met de minister een standpunt in. In een document leggen de parlementsleden uit of en hoe zij de aanbeveling al dan niet concreet zullen uitvoeren. In geval van afwijzing moet de commissie of de regering bijzondere redenen opgeven.

o In een andere vergadering wordt het standpunt gepresenteerd en wordt erover uitgewisseld.

o Ongeveer een jaar later komen de deelnemers van het burgeroverleg en de politici opnieuw bijeen om van gedachten te wisselen over de stand van zaken bij de uitvoering.

 

Waar vinden de vergaderingen plaats?

De vergaderingen worden gewoonlijk gehouden in Eupen, in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. Alle leden ontvangen een reiskostenvergoeding, zie hieronder. Sommige bijeenkomsten kunnen in overleg met de deelnemers ook in het zuiden van Oost-België plaatsvinden.

 

Hoe lang blijft een persoon lid van een burgerpanel?

Een burger blijft lid van een burgerpanel totdat het zijn taak heeft vervuld, d.w.z. aanbevelingen heeft gedaan aan het Parlement en de regering.

Gedurende de eerste maand van een burgerpanel zal het bijzonder druk zijn, gezien de deelnemers dan regelmatig bijeenkomen om hun aanbevelingen voor te bereiden.

Aan het eind van het proces worden de deelnemers opnieuw uitgenodigd om na te gaan wat het beleid daadwerkelijk met hun aanbevelingen heeft gedaan.

 

Kan een lid het burgerpanel verlaten vóór het einde van het mandaat?

Ja, de deelneming aan een burgerpanel is vrijwillig. De leden kunnen dus ook vóór het einde van hun mandaat vertrekken.

 

Krijg ik een vergoeding voor mijn deelneming?

Ja, u ontvangt een presentiegeld van ongeveer 100 euro per vergadering (afhankelijk van de duur van de vergadering), evenals een reiskostenvergoeding voor de afgelegde kilometers of voor het reizen met het openbaar vervoer.