
Wat? Een keer per jaar lanceert de burgerraad een oproep aan de bevolking, om onderwerpen voor de burgerpanels voor te stellen. Vervolgens bepaald de burgerraad welk onderwerp in het kader van de volgende burgerpanel dient te worden besproken.
Wanneer? De Burgerraad lanceert elk jaar in het voorjaar een oproep.

Wat? Als het onderwerp gekend is, wordt een burgerpanel bijeengeroepen. Deze groep van min of meer 30 burgers wordt eerst adequaat geïnformeerd over de problematiek. Dan overleggen ze samen over de best mogelijke oplossing en formuleren beleidsaanbevelingen. De discussies worden begeleid door een externe moderator.
Wanneer? Elk jaar wordt er een nieuwe Burgerpanel georganiseerd. De bijeenkomsten vinden meestal plaats in de herfst.

Wat? Zodra het burgerpaneel de beleidsaanbevelingen heeft geformuleerd, worden ze doorgegeven aan een parlementaire commissie. Die houdt een openbare zitting waarin de aanbevelingen worden voorgesteld door een delegatie van het burgerpanel. In aansluiting daarop werkt de commissie, met medewerking van de bevoegde ministers, een standpunt omtrent de verschillende aanbevelingen uit. Daarin wordt uiteengezet of en hoe de aanbevelingen moeten worden uitgevoerd. Als de uitvoering van een aanbeveling wordt afgewezen, wordt dit afzonderlijk gemotiveerd. Vervolgens vindt nog een openbare zitting van de parlementaire commissie plaats, waarin het standpunt wordt voorgesteld en wordt besproken met de leden van het burgerpanel .
Wanneer? Beide openbare commissiesessies vinden meestal plaats aan het begin van het jaar.

Wat? Na een jaar vindt opnieuw een openbare zitting van de bevoegde parlementaire commissie plaats. Tijdens deze zitting wordt de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering besproken. In de tussentijd volgt de burgerraad de uitvoering van de in de parlementaire commissie besproken aanbevelingen op.
Wanneer? De derde openbare commissiesessie vindt meestal plaats in het voorjaar.
De burgerraad begeleidt het volledige proces, bereidt de panels voor en is verantwoordelijk voor de follow-up.